Innanlår av nöt

Vardagsstek av högrev

 

Värmländsk Sjömansbiff

 

  •  

     

     

     

     

  •  

     

     

    Recept från Bloggträffen med Årets Kock Daniel Räms hos Jakob Andersson på Sjökumla Lantbruk, 2013-09-18.

     

    Tunt skivat nötinnanlår, rostade höstprimörer med matvete och rivet kryddsmör.

    10 portioner.

     

    2 kg nötinnanlår

    1 tsk svartpeppar

    1 tsk dillfrö

    1 tsk fänkålsfrön

    1 tsk cayennepeppar

    0,5 kg lök

    1 kg rotselleri

    1 kg morot

    1 kg palsternacka

    1 vitlök

    1 knippe timjan

    2 citroner

    500 g kokt matvete

    500 g spenat

    1 kg smör

    2 msk rödvinsvinäger

    100 g persilja och dragon

     

    Mixa en kryddblandning av svartpeppar, dillfrön, fänkålsfrön, och cayennepepper. Salta och gnid innanlåret med blandningen. Bryn innanlåret och baka det i ugnen på 70°C tills det har en inner temperatur av 60°C. Mixa ihop smör, rödvinsvinäger, dragon och persilja, smaka upp med salt till ett gott kryddsmör. Rulla ihop smöret i smörpapper och lägg i kyl tills det blivit hårt. Skala och dela ner löken och rotsakerna i lagom stora bitar. Salta och blanda upp grönsakerna med lite olja och timjan. Rosta grönsakerna i ugnen på 200°C tills de blivit mjuka och fått fin färg.

     

    Precis innan servering: skiva upp köttet tunt, blanda ner spenat och matvete i de rostade grönsakerna och till sist riv över kryddsmör med ett rivjärn.

     

    Till dessert: Äppelkompott med kanelsmulor och kolagrädde. (se recept  ”Äpplen”).

     

     

     

    Billig vardagsstek

    1 kg högrev

    Margarin eller smör att bryna högreven i.

    Salt och peppar efter smak

    1 knippe färsk lök, ca 6 st. eller 3 stora lökar i klyftor

    3 dl vatten

    3 msk tomatpuré

    Putsa köttet om det behövs och bryn köttet runt om i en het stekgryta.

    Salta och peppra, späd med vatten och rör ner tomatpurén.

    Lägg löken bredvid köttet i grytan.

    Låt köttet puttra i grytan i ca 50 minuter.

    Ta upp köttet och skär det i tunna fina skivor och lägg tillbaka det i såsen.

    Kokt ris eller pressad potatis passar bra till.

     

     

    Värmländsk Sjömansbiff
    (Recept: Lisbeth Sager)


    Ingredienser:

    500 g tunt skivat kött av nöt eller älg (fransyska eller innanlår)

    2 gula lökar (ganska stora, ta annars tre lite mindre)

    8 medelstora potatisar

    Smör att steka i ( till att steka kantarellerna använder jag smör ifrån Löt. Doften och smaken blir gudomlig)

    1 l färska kantareller eller motsvarande djupfrysta (kan utelämnas)

    1 burk öl

    Vatten och en buljongtärning

    Salt och peppar

    Bryn köttet som skurits i tunna skivor i omgångar i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Ställ köttet till sidan och häll ölen i pannan och vispa ur. Tillsätt också ca 3 dl vatten och en buljongtärning. Sila buljong-ölblandningen och spara den till grytan.

    Sätt ugnen på 200 grader

    Stek löken och fortsätt med att steka kantarellernavar och en för sig.

    Skiva potatisen som till potatisgratin.

    Varva nu potatis – lök – kantareller och kött i en gryta med lock som tål att stå i ugnen. Börja och sluta med potatis. Häll på buljong-ölblandningen. Ställ grytan på nedersta falsen i ugnen i 45 – 60 minuter beroende på köttets kvalitet. Ta bort locket efter ca 30 minuter.

     

     

     

     

    << tillbaka