Äppelkompott

 

Äppelgratäng

 

 

 

Recept från Bloggträffen med Årets Kock Daniel Räms hos Jakob Andersson på Sjökumla Lantbruk.

 

Äppelkompott med kanelsmulor och kolagrädde.

10 portioner

 

25 höstäpplen

2 vaniljstänger

2 dl socker

 

1 dl smör

2 dl socker

3 dl mjöl

1 msk malen kanel

8 dl grädde

1 burk kondenserad mjölk

 

OBS! Dagen innan: Koka den hela burken med kondenserad mjölk oöppnad i 3 timmar så den blir karamelliserad.

 

Serveringsdagen:

Skala och tärna äpplena. Karamellisera sockret tills det är gyllene. Häll på äpplena och vaniljstången, koka tills äpplena blivit mjuka. Låt kompotten svalna. Gör en smuldeg av sockret, smöret, mjölet och kanelen, baka av smuldegen i ugenen på 160°C tills den fått fin färg.

 

Söta upp grädden med den kondenserade, karamelliserade mjölken. Vispa grädden luftig med en elvisp.

 

 

 

 

 

Gratäng på höstens goda äpplen.

 

4 syrliga äpplen                                        2 msk strösocker

2 msk smör                                               2 dl creme fraiche

3 msk honung                                           saften av en halv citron

4 äggulor                                                  0,5 dl mandelspån

 

Gör så här:
Sätt ugnen på 250°C.

Skär äpplena i tunna klyftor. Smörj en eldfast form med lite smör och lägg klyftorna i vackert mönster i formen. Ringla över honungen.

Vispa äggulorna med sockret, rör i creme fraiche och citronsaften.

Häll blandningen över äpplena och strö över mandelflarn.

Gratinera i ugnen cirka 15 minuter, tills gratängen har fin färg.

Servera med vaniljglass.

 

 

Receptet är hämtat ur boken ”Med smak av HONUNG”.

 

 


 

 

 

 

 

 

<< tillbaka