Champinjonsoppa

 

Marinerade champinjoner

 

 

Ingredienser, ca 6 portioner

·      500 g champinjoner

·      1 gul lök

·      1 tsk torkad timjan

·      1/2 dl konc grönsaksfond

·      5 dl vispgrädde

·      5 dl mjölk

·      1 1/2 msk majsstärkelse (Maizena)

·      2 msk kallt vatten

·      smör

·      salt och peppar

1.     Grovhacka hälften av champinjonerna­. Skala och hacka löken­.

2.     Fräs champinjoner och lök i 2 msk smör (för 6 port) i en stor kastrull ca 5 minuter­.

3.     Tillsätt timjan, fond, grädde och mjölk­. Låt koka ca 10 minuter under lock­.

4.     Skär resten av svampen i tunna skivor­.

5.     Ta soppan från värmen och mixa den slät med stavmixer eller i omgångar i matberedare.­

6.     Tillsätt 2/3 av den resterande svampen i soppan. Koka 2-3 minuter­. Red med majsstärkelse utrörd i kallt vatten­. Låt sjuda 2 minuter.­

7.     Stek under tiden resten av svampen i smör­. Smaka av soppan med salt och peppar­. Servera och toppa med den stekta svampen­.

 

 

 

Marinerade champinjoner, 6-8 portioner
500 g champinjoner, skurna i kvartar
1,25 dl olivolja
1,25 dl vitvinsvinäger
3 vitlöksklyftor, hackade
2 msk hackad persilja
2 tsk hackad chili
1 tsk strösocker
salt och peppar

Skala av champinjonerna dess skal eller torka av dem med en fuktig duk. Skär av fötterna jäms med hattarna. Lägg svamphattarna i en stor skål. Blanda olivolja, vinäger, vitlök, persilja, chili, socker, salt och peppar för sig.

Häll marinaden över svampen och vänd dem i den. Täck över med plastfolie och ställ i kylen i minst en timme.

 

 

<< tillbaka