Bröd


Baguetter

 

 

Kakor

 

Lenas muslikakor

 

Havremuffins

 

Äppelmuffins

 

 

Baguetter med doft av citron:

1 pkt jäst (blå)
6 dl fingervarmt vatten
2 msk kallpressad rapsolja med smak av citron
Drygt 2 tsk salt
1 ½ liter siktat speltmjöl.

 Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, oljan och saltet. Arbeta in mjölet i degen. Du får en ganska lös men smidig deg.

Låt degen jäsa i ca 45 minuter.

Ta upp degen, knåda och baka ut den till tre smala längder som du lägger på bakplåtspapper i långpannan. Snitta dem med en vass kniv.

Låt bröden stå och jäsa i ca 30 minuter medan ugnen blir varm, ca 225 grader. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 20 minuter eller tills de fått vacker färg. Vill man ha bröden knapriga kan man spruta in lite vatten med jämna mellanrum i ugnen. Låt bröden svalna på galler utan att de täcks över.

Dessa bröd passar utmärkt till fisksoppan eller t ex för att utgöra underlaget till en räkmacka.

 

 

 

Lenas Müslikakor, ca 35 st

 

200 gr smör rumstempererat

2 dl strösocker

2 dl vetemjöl

2 dl müsli med frukt

 

Sätt ugnen på 150° C

Rör ihop alla ingredienser och gör små bollar som du lätt trycker till och gräddar på plåt mitt i ugnen ca 15 minuter. Använd gärna bakplåtspapper.

 

 

Havremuffins, 6 – 15 st.


100 g rumsvarmt smör

2,5 dl strösocker

3 ägg

100 g ljus eller mörk choklad

2 dl havregryn

1 dl grovhackade hasselnötter

2 dl vetemjöl

1,5 tsk bakpulver

1 tsk kanel

 

 

Sätt ugnen på 225°

Rör smör och socker pösigt. Rör i äggen ett i taget. Grovhacka chokladen. Blanda choklad, nötter, havregryn, mjöl, bakpulver och kanel. Rör ner i smeten. Klicka ut smeten i muffinsformar 6 stora eller ca 15 normalstora. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter för stora muffins och i mitten av ugnen ca 12 minuter för normalstora.

 

 

Äppelmuffins, ca 12 stora eller 30 små

 

125 gram smör

1,75 dl socker

2 st ägg

1,5 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

4,5 dl vetemjöl

1,5 dl mjölk

 

Fyllning:

1-2 äpplen

0,5 tsk malen kanel

1 msk socker

 

Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker, blanda ner i äggsmeten. Rör till jämn smet, rör ner smöret och mjölken. Häll i formar. Lägg på äppelbitar och strö över socker och kanel. Grädda ca 15 minuter i 200°.

 

 

 

 

 

<< tillbaka