Potatis

Potatisterrin

 

Potatismos - Grundrecept

 

Kapris och pepparrotsmos med brynt smör

 

Rosmarindoftande mos med rostad vitlök

Västerbottenmos, med selleri, bacon och dill

 

Knallgrönt mos med pinjenötter

  •  

     

     

     

     

  •  

    Potatisterrin med smakrik ost, 6 port

    Tid att tillaga: 20 min + 45 i ugn
     
    1,2 kg potatis mjölig sort, ex King Edward
    2 dl crème fraiche
    200 g smakrik ost, ex Alvastra eller Vättern Blå
    1 vitlöksklyfta
    1 tsk salt
    ½ tsk svartpeppar
    2 stora ägg
    1 dl finhackad persilja
    1 dl finhackad basilika
     
    1. Sätt ugnen på 200 grader
    2. Skiva potatisen tunt
    3. Koka upp crème fraiche med osten, vitlök, salt och peppar. Blanda ner potatisen.
    Rör om och blanda ner äggen och örterna. Ta från värmen.
    4. Lägg ett bakplåtspapper i en avlång 2 liters form. Häll i potatisblandningen och platta till.
    5. Grädda på nedersta falsen ca 45 min tills terrinen börjar få fin färg och potatisen känns mjuk.
    Ta ut och låt den stå en stund. 
     


    Grundrecept gott potatismos

    4 portioner, 30 minuter

     

    1 kg mjölig potatis (t.ex. King Edward)

    1,5 dl mjölk

    1 dl grädde (valfri fetthalt)

    25 – 50 g smör eller margarin

    Salt, peppar, riven muskot

     

    Skala och koka potatisen. Värm mjölk och grädde. Mosa sönder, eller pressa den kokta potatisen i en potatispress,– rör ner smöret och gräddmjölken. Smaka av med salt, peppar och muskot.

     

    Alternativ:

    Kapris och pepparrotsmos med brynt smör.

    Passar bra till stekt fisk.

     

    3 msk hacka kapris

    0,5 – 1 dl färskriven pepparrot

    1 citron, skalet + lite saft

    1-2 msk Dijonsenap

    2 msk hackad bladpersilja

    Koka moset enligt grundreceptet med den skillnaden att smöret (50 g) bryns i en kastrull tills det får lite färg och börjar dofta nötigt. Steker du fisk till så använd smöret som fisken stekt i. Blanda sedan ner kapris, pepperrot, rivet citronskal och dijonsenap. Smaka av med lite citronsaft. Strö över persiljan.

     

    Rosmarindoftande mos med rostad vitlök och tryffel.

    Passar till kött och fågel. Gärna lammkött.

     

    5-10 vitlöklklyftor

    3 msk olivolja

    Flingsalt

    1 msk hackad färsk rosmarin

    Ca 2 tsk tryffelolja

    Koka moset enligt grundreceptet, men håll igen på saltet.

    Skala och finhacka vitlöken. Lägg den på en bit folie och häll på olivolja och en nypa flingsalt. Rosta i ugnen under grillelementet på 250° tills vitlöken börjar få färg och dofta. Håll koll! Den får inte bli bränd, det blir inte gott!
    Blanda vitlöken och oljan med moset och hackad rosmarin. Rör ner tryffeloljan och smaka av.

     

    Västerbottenmos med selleri, bacon och dill.

    Passar till fisk, korv eller kött.

     

    500 g rotselleri skalas och skärs i bitar – får koka med potatisen.

     

    1 paket bacon

    2 dl riven Västerbottensost

    1 knippa dill

    1 citron, skalet

    Koka moset enligt grundreceptet, med rotsellerin i.

    Strimla och knaperstek bacon. Låt rinna av.

    Blanda bacon med det färdiga moset, rör ner osten, finhackad dill och rivet citronskal. Smaka av.

     

    Knallgrönt mos med pinjenötter

    Passar till fisk, vegetariska rätter eller korv. Gärna till kokt fisk.

     

    1 ask rucolasallad

    0,5 dl god kallpressad rapsolja

    50 g pinjenötter 1 tsk nystött svartpeppare

    ev lite citronsaft.

    Koka moset enligt grundreceptet.

    Mixa rucola med rapsolja, häll blandingen i moset och rör om. Rosta pinjenötterna i torr stekpanna tills de får färg och börjar dofta. Blanda ner dem i moset tillsammans med nystött svartpeppar. Smaka av, ev med lite citronsaft.

     

     

     

    << tillbaka