Rotsaker

 

Rotfruktsgratäng

Gratinerade palsternackor

Frästa rivna rotsaker

 

 

 

 

 

Rotfruktsgratäng, 4-5 portioner

 

Ca 6 potatisar (mjölig sort)

2 palsternackor

1 liten kålrot

1 liten rotselleri

1 morot

Matfett till formen

1 dl mjölk eller vatten

3 dl grädde

1 dl hårdost eller smulad chevre

1,5-2 tsk salt

1 pressad vitlöksklyfta

 

Sätt ugnen på 200°. Skala och skiva potatis och rotfrukter tunt. Smörj formen. Blanda potatis/ rotfruktsskivor i formen med hårdost/chevre, vitlök och salt. Häll på grädde och vatten så att det nästan täcker. Grädda mitt i ugnen ca 45 minuter eller tills rotfrukterna är mjuka, gräddblandningen (nästan) kokat in och gratängen fått fin färg.
____

 

Gratinerade palsternackor,
gott som tillbehör till kötträtter

2-3 palsternackor

Riven västerbottenost eller annan smakrik ost

smör eller margarin till formen

Sätt ugnen på 225°

 

Skala palsternackorna. Fortsätt att göra strimlor av palsternackan med potatisskalare.

Förväll några minuter. Ta upp strimlorna och låt det mesta av vätskan rinna av. Lägg i ugnsfast form och strö över Västerbottenost. Krydda med exempelvis salt och timjan. Gratinera tills osten fått lite färg.

_____ 

 

Rivna frästa rotfrukter

Riv grovt: morot, palsternacka, lite kålrot, och rödbeta.

Fräs i rapsolja i stekpannan.

Salt och peppar efter behag.

 

Gott till allt möjligt!

Ex. Blanda med pasta eller kokta bönor. Stek lite strimlad lammkorv eller kanelbacon till.

_____

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

<< tillbaka