Vitlök i ugn

 

Pesto från Öland

 

Marinerade vitlöksklyftor

 

Frästa vitlöksmandlar

 

 

 

 

 

 

Vitlök i ugn

Använd färsk tidig vitlök med blast.

Beräkna 1/2 vitlök per portion. Dela vitlöken mitt itu. Lägg den på ett ugnssäkert fat med snittytan ner. Ställ i 200° ugn i ca 20 minuter till löken är mjuk.

 

Pesto från Öland

God till pasta och som pålägg på rostat bröd, till sallader mm.

 

1 rejäl knippa persilja, gärna slätbladig

1/2 kruka basilika

1-2 vitlöksklyftor

1/2 dl skållad sötmandel

1 dl lagrad riven västerbottenost

2 tsk citronsaft, ev. 1/2 tsk rivet citronskal

1 krm salt

ca 1 dl svensk kallpressad rapsolja

 

Lägg persilje och basilikablad, skalad vitlök och skållad mandel i en matberedare och kör några sekunder. Sätt till övriga ingredienser och mixa till en tjock sås. Det är gjort på ca en halv minut. Ser peston mycket tjock ut kan man sätta till lite vatten. Smaka av, det kan behövas meera salt.

 

Förvara peston i kylskåp. Den håller sig bortåt en vecka.

 

 

Marinerade vitlöksklyftor

 

5-6 hela vitlökar

2 msk vit eller rödvinsvinäger

1/2 msk italiensk salladskrydda

1 tsk torkad eller 1 msk färsk oregano

2 tsk torkad eller 2 msk färsk hackad basilika

1,5-2 dl olivolja

 

Dela vitlökarna i klyftor. Koka upp en liter vatten och lägg ner de oskalade vitlöksklyftorna. Koka häftigt i 2 minuter om ni använder färsk vitlök annars 3 minuter. Spola omedelbart med kallt vatten och låt sedan klyftorna ligga i kallt vatten. Ta upp dem en och en och skala, det går mycket lätt. Dela stora klyftor på längden.

 

Lägg de skalade klyftorna i en kastrull. Fyll på med kallt vatten och koka upp, koka en minut och prova om klyftorna har rätt konsistens. De skall ha kvar lite av sin knaprighet.

 

Spola de färdigkokta klyftorna i kallat vatten och låt dem rinna av. Lägg dem i en burk med tillhörande skruvlock och sätt till övriga ingredienser. Oljan skall precis täcka. Skruva på locket och vänd burken så att allt blandas. Ställ svalt i minst två dygn. Vänd på burken då och då.

Klyftorna skall sedan förvaras svalt och håller sig i ca 2 veckor.

 

Frästa vitlöksmandlar

Ett perfekt tillbehöv till kötträtter av olika slag. Koka, skala och koka klyftorna på nytt som i föregående recept. Låt dem rinna av. Detta kan föras i god tid innan.

Inför serveringen hetter ni upp smör eller olivolja i en stekpanna och fräser klyftorna under omrörning tills de fått lite färg. Saltas en aning och serveras varma.

 

 

 

 

<< tillbaka