Festligmeny -

en riktig höjdare!

 

Helstekt ryggbiff

alt. Lammstek

Potatisterrin

Rödvinssås

Rödlöksmarmelad

 

Flarn med chokladtryffel

 

Helstekt ryggbiff 6 port

1,5 kg ryggbiff, entrecote, rostbiff, filé. Gärna från Sjökumla Kött.
salt, peppar
 
1. Sätt ugnen på 125 grader
2. Bryn köttet runtom i en riktigt het panna. Salta och peppera under tiden. 
3. in med köttet i ugnen med termometer tills innertempen är 65 grader.
 

Alternativ:

Lammstek 6 port
1-1.5 kg benfri lammstek gärna från Styra Kött
3 st vitlöksklyftor


Marinad till lammstek
3 dl vitt vin (går bra med matlagningsvin)
3 dl köttbuljong
0.5 dl olivolja
3 st vitlöksklyftor, lätt krossade
1 kruka färsk, hackad rosmarin, eller 3 msk torkad
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
 

1. Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål.

2. Lägg lammsteken i en kraftig plastpåse och häll i marinaden. Tillslut påsen ordentligt och se till att marinaden täcker hela lammsteken.

Marinera i kylskåp några timmar, helst över natten. Vänd gärna påsen några gånger under marineringstiden.

3. Sätt ugnen på 200°.

4. Dela de hela vitlöksklyftorna i bitar. Lägg steken i en långpanna, skär skåror i köttet och stick in vitlöksbitarna i skårorna.

Sätt in en köttermometer i steken. Sila marinaden och häll 2 dl av vätskan i botten på långpannan.

5. Stek i ugnen tills köttermometern visar 70°, ca 1–1.5 timme. Ös köttet lite då och då.

6. Låt steken vila under aluminiumfolie i 20 minuter.

7. Skär lammsteken i skivor och servera. Gott till buffé, till exempel till påsk!

 


 

Potatisterrin med smakrik ost 6 port

Tid att tillaga: 20 min + 45 i ugn
 
1,2 kg potatis mjölig sort, ex King Edward
2 dl crème fraiche
200 g smakrik ost, ex Alvastra eller Vättern Blå
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
2 stora ägg
1 dl finhackad persilja
1 dl finhackad basilika
 
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Skiva potatisen tunt
3. Koka upp crème fraiche med osten, vitlök, salt och peppar. Blanda ner potatisen.
Rör om och blanda ner äggen och örterna. Ta från värmen.
4. Lägg ett bakplåtspapper i en avlång 2 liters form. Häll i potatisblandningen och platta till.
5. Grädda på nedersta falsen ca 45 min tills terrinen börjar få fin färg och potatisen känns mjuk.
Ta ut och låt den stå en stund.
 

Rödvinsås med örter 6 port
Tid: 30 min

5 dl rött vin
2 dl vatten
4 msk koncentrerad kalvfond
2 tsk majsstärkelse
50 g smör
2 msk färska timjanblad (alt 1 tsk torkade)
2 msk färska mejramblad (alt 1 tsk torkade)
2 tsk tomatpuré
1 pressad vitlöksklyfta
 
1. Koka vin, vatten och kalvfond tills ca 4 dl återstår.
2. Rör ut majsstärkelse i lite vatten och vispa ner i såsen.  Koka upp.
3. Rör smöret med kryddorna, tomatpuré och vitlök.
4. Ta 1/3 av smöret och vispa ner tills det smält och forsätt med 1/3 del i taget tills allt är i.
 

 


Krispiga flarn med chokladtryffel 6 port
Tid 1 h + några timmar i kylen.
 

Flarn:
50 g smör
2 msk honung
½ dl vetemjöl
½ dl socker
Chokladtryffel:
200g mörk choklad
3 dl grädde
Garnering:
Florsocker
bär
 
1. Smält smöret med honungen. Tillsätt vetemjöl och socker. Blanda till en jämn smet.
Låt stå kallt tills massan kan rullas till kulor.
2. Sätt ugnen på 175 grader
3. Rulla små kulor ca 20 st. OBS! Lägg dem mycket glest på plåtarna annars flyter de ihop.
Grädda ca 10 min tills de fått fin gyllenbrun färg.
4. Finhacka chokladen. Koka upp vispgrädden. Ta från värmen och rör ner chokladen.  Rör tills den smält.
Låt svalna och ställ sedan i kylskåp. Om du ska spritsa är det bra att lägga det i spritsen direkt.
5. När det stelnat: Lägg ett flarn i botten å sedan på med tryffeln, flarn, tryffel och avsluta med flarn på toppen och sikta lite florsocker över.
Garnera med bär.
 


V

Rödlöksmarmelad:
3 st rödlökar skivas
1 msk smör
2 msk sirap el honung
2 msk balsamico
salt
peppar

Kokas ihop till marmeladkonsistens, inte för länge.
Det ska vara lite tuggmotstånd i löken.

God till kötträtter mm.

Håller sig några dagar i kylskåp.

 


 

 

 

<< tillbaka